Osnovne informacije o COVID-19: sprječavanje prenošenja i samozaštita

Upute za LGBTI osobe jednake su kao i upute za samozaštitno i društveno odgovorno ponašanje za sve građane.


Ovdje prenosimo dio službenih informacija o pandemiji i mjerama zaštite. Potpune i ažurne informacije i upute vezano za suzbijanje pandemije i samozaštitu od bolesti COVID-19 redovito pratite na specijalnoj stranici Vlade Republike Hrvatske vezano za pandemiju. Dodatne informacije dostupne su i na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Vijesti u obliku poruke možeš primati i na svoj pametni telefon putem službenog Viber kanala Vlade Republike Hrvatske.

Kako se prenosi?

 • Izravnim kontaktom sa zaraženom osobom

 • Kapljičnim putem (kihanje, kašljanje)

 • Dodirom predmeta i površina izloženih virusu

Kako zaštititi sebe i druge?

 1. Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

 2. Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako vam to nije dostupno, možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 70% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.

 3. Pri pranju ruku pridržavajte se naputaka za pravilno pranje ruku. Konzultirajte ovdje detaljne upute UNICEF-a na hrvatskom jeziku.

 4. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni.

 5. Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.

 6. Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.

 7. Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.

 8. Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom.

 9. U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se mogu lako očistiti.

 10. Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.

 11. Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 1m kod razgovora.

 12. Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja.

 13. Što više hodajte i koristite bicikl, a izbjegavajte korištenje javnog prijevoza.

 14. U javnom prijevozu, kinima, kazalištima i drugim javnim prostorima, ako ih nije moguće izbjeći, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.

 15. Ne pušite! Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

 16. Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba.

 17. Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnom maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj.

 18. Svaki dan čistite domaćinstvo uobičajenim deterdžentom za kućanstva i vodom, a posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu, kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

Što trebam učiniti ako imam simptome?

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah):

 • ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća obiteljska okupljanja i javna mjesta)

 • nazovite liječnika i nadležnu epidemiološku službu te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to liječnik nije savjetovao telefonom

 • u slučaju hitnosti nazovite 112.

Psihološka, pravna i zdravstvena podrška Iskoraka su ti na raspolaganju za savjete i online konzultacije kako bismo zajedno lakše prebrodili teške trenutke.