Seks u doba pandemije COVID-19

Uputa o nestupanju u seksualne odnose različito će djelovati na svakoga od nas. Netko će ju shvatiti kao mjeru predostrožnosti i strogo je se pridržavati, ne dovodeći je u pitanje, neovisno o tome koliko mu nedostaju fizički seksualni kontakti. Nekome ta smjernica neće činiti nikakvu razliku od onoga kako inače živi. Nekome takva uputa može prouzročiti retraumatizaciju, ako nam je iz bilo kojeg razloga u prošlosti bio zabranjivan seks. Nekome može doći kao olakšanje i dobar način kako izbjeći neželjene seksualne kontakte kojima inače teško kaže ne. Koliko god je nas, toliko je i načina na koji razumijemo ovu poruku, kao i osjećaja koje vezano za nju imamo te ponašanja koja ćemo činiti.

Seks nam je jedna od primarnih potreba i važan je aspekt našeg života. Naš seksualni život značajno utječe na naše raspoloženje i naše mentalno zdravlje. Suzdržavanje od seksualnih aktivnosti može dovesti do frustracije i važno je osigurati si druge, u ovoj situaciji prihvatljive, načine seksualnog zadovoljenja. Najsigurniji seksualni partner smo si trenutno mi sami. Zahvaljujući internetu, pritom uz nas mogu biti i druge osobe. I uz održavanje fizičke distance možemo istraživati svoju seksualnost, maštati, dijeliti svoje seksualizirane misli s drugima i stimulirati jedni druge pobuđivanjem fantazija. Na više mjesta možeš pronaći upute o važnosti učestalog pranja ruku, a bitno je naglasiti i važnost pranja seksualnih pomagala i igračaka prije i nakon korištenja.

U ovo vrijeme krize otežano je testiranje i liječenje spolno prenosivih infekcija zbog opterećenosti zdravstvenog sustava. Većina mjesta za testiranja su pauzirala svoj rad. PrEP i HIV ambulanta održavaju redovan rad, no moguće je duže čekanje na rezultate testova zbog toga što su laboratoriji fokusirani na COVID-19 testiranja.

Kako god se odlučiš ponašati, važno je biti svjestan/na da se svakim novim fizičkim i seksualnim kontaktom s osobom s kojom ne dijeliš kućanstvo i ne znaš kakve su joj navike vezano za sprječavanje zaraze, izlažeš riziku. Pritom riziku ne izlažeš samo sebe, nego i svoje ukućane s kojima si u kontaktu, a koji mogu biti pripadnici rizičnih skupina.

Upute o sigurnijem seksu odnose se na ponašanja kojima sprječavamo infekciju HIV-om i prijenos spolno prenosivih infekcija. Korištenje kondoma, PrEP-a i antiretrovirusnih lijekova za HIV ne štiti od infekcije koronavirusom. Transmisija koronavirusa odvija se u fizičkom kontaktu, ako osoba zakašlje ili kihne u našoj blizini, ako dodirujemo iste površine (npr. kvake) ili koristimo iste stvari i pribor (npr. olovke, pribor za jelo). Naravno, može se prenijeti i seksualnim kontaktom, putem sline i ostalih tjelesnih izlučevina.

Partneri/ce koji žive u istom kućanstvu mogu odlučiti nastaviti sa svojim seksualnim aktivnostima. Ako doneseš takvu odluku važno je osvijestiti izloženost riziku. Ako se tvoj/a partner/ica ne osjeća dobro i ima neke od znakova zaraze koronavirusom, poželjno je izbjegavati ne samo seks, nego i ljubljenje.

Ako ti ili partner/ica primijetite simptome karakteristične za koronavirus, važno je da se izolirate i javite liječniku.

Psihološka, pravna i zdravstvena podrška Iskoraka su ti na raspolaganju za savjete i online konzultacije kako bismo zajedno lakše prebrodili teške trenutke.

Sigurniji seks za vrijeme COVID-19

  • Najsigurniji seksualni partner/ica si ti sam/a.

  • Sljedeći najsigurniji partner/ica je netko s kim živiš.

  • Bliski kontakt, uključujući seks, samo s uskim krugom ljudi pomaže u sprječavanju širenja COVID-19.

  • Izbjegavaj bliski kontakt, uključujući seks, s bilo kim izvan tvog kućanstva.

  • Ako se seksaš s drugima, imaj što je manje partnera/ica moguće.

  • Ako svoje seksualne partnere/ice obično upoznaješ online ili si seksualni radnik/ca, razmisli o pauzi od tih aktivnosti. Moguće opcije i zamjena ti mogu biti online chat ili video poziv.