PrEP korisnici

Upute za osobe koje koriste PrEP jednake su kao i upute za samozaštitno i društveno odgovorno ponašanje za sve građane.

Službene stranice britanske zaklade Terrence Higging Trust donose sljedeće preporuke za osobe koje koriste PrEP. U nastavku prenosimo prevedene, skraćene i prilagođene dodatne informacije koje nadopunjavaju službene upute Vlade Republike Hrvatske:

  • Korištenje PrEP-a (predekspozicijske profilakse) u prevenciji HIV-a, osobito među gej i biseksualnim muškarcima, sve je učestalije posljednjih godina.

  • U aktualnoj situaciji, s obzirom na to da se preporuča smanjiti seksualnu aktivnost zbog suzbijanja pronošenja COVID-19, pojavila su se razna pitanja o korištenju PREP-a tijekom pandemije.

  • Vlade mnogih zemlja danas poručuju isto: ostani kod kuće i druži se samo s osobama u svojem kućanstvu. Ova mjera se preporuča kako bi zaštitio sebe, kao i one najranjivije u našem društvu. Također, na taj način ćeš smanjiti pritisak na javnozdravstveni sustav i djelatnike.

  • Jasno, sve se to odnosi i na naš spolni život i intimnost. Jednostavno, preporuča se da se tijekom trajanja mjera fizičkog distanciranja seksamo samo s partnerom s kojim živimo.

Trebam li nastaviti uzimati PrEP čak i ako se ne seksam?

Ne trebaš. Možeš započeti i prestati s uzimanjem PrEP-a u bilo kojem trenutku, prateći upute za prestajanje i upute liječnika. PrEP se koristi samo onda kad imaš povećanu izloženost i rizik od HIV-a. Ako se ne seksaš, ne trebaš uzimati PrEP.

Kako da prestanem uzimati PrEP?

Ako si cis muškarac (osoba kojoj je pri rođenju dodijeljen muški spol i još uvijek se identificira tako) ili nebinarna osoba kojoj je po rođenju dodijeljen muški spol, trebaš nastaviti uzimati jednu tabletu PrEP-a dnevno dok ne prođu dva puna dana otkako si se zadnji put seksao.

Ako si trans žena i ne uzimaš hormonsku terapiju, trebaš nastaviti uzimati jednu tabletu PrEP-a dnevno dok ne prođu dva puna dana otkako si se zadnji put seksala.

Sve druge osobe, uključivo cis žene (osobe kojima je pri rođenju dodijeljen ženski spol i još uvijek se identificiraju kao žena), trans žene koje uzimaju hormonsku terapiju, nebinarne osobe kojima je pri rođenju dodijeljen ženski spol i trans muškarci, trebaju nastaviti uzimati jednu tabletu PrEP-a dnevno dok ne prođe sedam punih dana otkako su se zadnji put seksali.

Kako da ponovo počnem uzimati PrEP?

Cis muškarci i trans žene koje nisu imale "donju" operaciju mogu uzeti dvostruku dozu (odnosno, dvije tablete) PrEP-a 24 do najkasnije 2 sata prije seksa, a potom svaki dan po jednu tabletu PrEP-a dok god je to potrebno.

Za vaginalni/frontalni seks (cis žene i trans žene koje su imale "donju" operaciju) nužno je uzimati jednu tabletu PrEP-a svakodnevno, tjedan dana prije seksa te nastaviti sa svakodnevnim uzimanjem jedne tablete.

Ako misliš da si bio/la izložen/a HIV-u u razdoblju kad nisi uzimao/la PrEP, predlažemo da kontaktiraš svog liječnika ili savjetovalište Iskoraka i informiraš se o PEP-u (postekspozicijska profilaksa), te da se testiraš na HIV prije ponovnog uzimanja PrEP-a.


Što u slučaju da želim nastaviti uzimati PrEP, iako se ne seksam?

Mnogim osobama uzimanje PrEP-a donosi i dodatne prednosti, povrh prevencije HIV-a. Uzimanje PrEP-a može smanjiti stres i anksioznost vezanu za seks pa onda i općenito u životu, što može biti osobito važno u vremenu pandemije.

Mnogima trenutna situacija stvara zabrinutost i nesigurnost. Ako ti uzimanje PrEP-a pruža utjehu i osjećaj sigurnosti u postojećoj situaciji, tada je u redu da nastaviš uzimati PrEP. Važno je misliti na svoje psihološko zdravlje i osjećaj sigurnosti, jednako kao i na fizičko i spolno zdravlje.

Hoću li i dalje moći dobivati PrEP?

PrEP ambulanta u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i dalje uobičajeno radi i PrEP možeš normalno preuzeti, uz obavezan telefonski dogovor termina (kontakt broj: 01 2826 206, radnim danom od 12 do 14 sati).

Ako živiš izvan Zagreba i zbog ograničenja kretanja ne možeš doći do Zagreba i PrEP ambulante, a imaš potrebu za PrEP-om, predlažemo da se javiš telefonski u PrEP ambulantu ili online savjetovalište Iskoraka.

U slučaju da kupuješ PrEP preko interneta, uzmi u obzir to da su neki međunarodni kanali opskrbe prekinuti, odnosno da međunarodna dostava kasni ili je ponegdje u privremenom prekidu, te da su neki dobavljači morali “pauzirati” proizvodnju i isporuku. Predlažemo da kontaktiraš dobavljača kod kojeg kupuješ PrEP, odnosno kurirsku/dostavnu službu koja ga dostavlja, kako bi mogao procijeniti mogućnost i vrijeme dostave.


Mogu li i dalje obavljati svoje redovite zdravstvene preglede vezano za HIV i spolno prenosive infekcije (SPI)?

S obzirom na opterećenje javnozdravstvenog sustava, može doći do promjena u dostupnosti zdravstvenih usluga, odnosno u prioritetima i duljini čekanja na pregled. To se također odnosi i na korisnike PrEP-a i redovite preglede.

Najbolje je kao i do sada telefonski kontaktirati Kliniku kako bi provjerio koji je idući slobodan termin za redoviti pregled, te da saznaš trenutni način rada i prilagodbe u pružanju usluge tijekom pandemije.


Hoće li me PrEP zaštititi od bolesti COVID-19?

Ne postoje znanstveni dokazi da PrEP štiti od COVID-19.

Izrazito je važno ne samoliječiti se lijekovima ili preventivnim lijekovima koji nisu prošli odgovarajuća stroga ispitivanja. Javnozdravstvene organizacije objavit će službene informacije o svim novim lijekovima i tretmanima za COVID-19. Molimo te, prati njihove savjete i pouzdaj se u znanost.


Možeš nas kontaktirati putem poziva ili WhatsAppa na 091 2444 666, e-maila info@iskorak.hr i Facebook inboksa.