Informacije za trans, interspolne i rodno varijantne (TIRV) osobe

Naše kolegice i kolege iz Trans Aida, udruge za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba, napisali su koje su najčešće poteškoće s kojima se u trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19 mogu susresti TIRV osobe. Informacije ćemo kontinuirano ažurirati za vrijeme pandemije.

Pravno priznanje roda

Procedura pravnog priznanja roda trenutno se ne provodi. U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalno zdravstveno vijeće trenutno ne održava sjednice, pa se trenutno zahtjevi za promjenom oznake spola u dokumentima ne rješavaju. Psihijatar s Liste stručnjaka koji izdaje mišljenje potrebno za pravno priznanje roda trenutno ne prima nove osobe te ne izdaje mišljenja osobama koje su već krenule u proceduru, zbog nemogućnosti okupljanja tzv. konzilija i obavljanja tzv. prikaza, koji su dio procedure dobivanja ovog mišljenja. Psihologinja s Liste nastavlja rad s osobama koje su joj se već javile, ali i pokreće svoj dio postupka za nove osobe online putem, kroz uputnice u elektroničkom obliku. Kao i mnoge druge stvari, ponovno pokretanje rješavanja zahtjeva ovisi o tijeku epidemiološke situacije. Trans Aid radi na tome da se svi postupci vezani za pravno priznanje roda ipak pokrenu na neke nove načine, posebice ako će pandemija dulje potrajati.


Zdravlje

Svo zdravstveno osoblje trenutno radi sasvim drugačije nego inače i sami nemaju utjecaja na to. Također, većina stvari u zdravstvenom sustavu koje se ne smatraju hitnima je trenutno zaustavljena. Obustavljene su “gornje operacije” koje se inače provode u KB Dubrava, te su odgođeni kontrolni pregledi osobama koje su već obavile operaciju. Kad je riječ o hormonalnoj terapiji, endokrinolog vodi online ambulantu za osobe koje su već ranije krenule kod njega kroz uputnice u elektroničkom obliku. Zbog trenutnog stanja u zdravstvenom sustavu postoji mogućnost da se ne mogu obaviti pretrage potrebne za kretanje u hormonalnu terapiju, što endokrinologu onemogućuje primanje novih osoba. Također, dijelu TIRV zajednice veliki problem predstavlja nemogućnost nabavljanja hormonalne terapije budući da su dosad terapiju nabavljali/e u susjednim državama zbog niže cijene.


Besplatna savjetovanja

Psihologinja Senka Sekulić Reb, koja ima iskustva u radu s trans i interspolnim osobama, pruža besplatno savjetovanje. Trans Aid će tjedno objavljivati slobodne termine za savjetovanje.

Trans Aid organizira online grupe podrške te su dostupni na info@transaid.hr i 01 5514 207.

Također, za sve hitne situacije možete se javiti na Kliniku za psihijatriju Vrapče na kontakt brojeve: 01 3713 258 ili 01 3713 259.

Psiholka, pravna i zdravstvena podka Iskoraka su ti na raspolaganju za savjete i online konzultacije kako bismo zajedno lakše prebrodili teške trenutke.