Osobe koje žive s HIV-om

Upute za osobe koje žive s HIV-om jednake su kao i upute za samozaštitno i društveno odgovorno ponašanje za sve građane.

Mnoge osobe koje žive s HIV-om zabrinute su oko toga da su pod većim rizikom od infekcije COVID-19. Trenutna istraživanja pokazuju da je vjerojatnije da će osobe s nekim kroničnim zdravstvenim stanjima ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom oboljeti od COVID-19.

Ako živiš s HIV-om, broj CD4 ti je veći od 200 i imaš nemjerljivu viremiju, ne smatra se da imaš oslabljen imunološki sustav. Ovo vrijedi za većinu osoba koje redovito uzimaju HIV lijekove. Dok god ti je viremija nemjerljiva, smatra se da si pod jednakim rizikom od infekcije COVID-19 kao osobe koje nemaju HIV ili neko kronično zdravstveno stanje.

Ako živiš s HIV-om, a broj CD4 ti je manji od 200 ili imaš mjerljivu viremiju, mogao/la bi biti pod većim rizikom od COVID-19. U tom slučaju, važno je držati se svih smjernica i mjera opreza kako bi se smanjio rizik od infekcije COVID-19.


U nastavku prenosimo informacije i savjete za osobe koje žive s HIV-om iz HIV ambulante (Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”), vezano uz epidemiju COVID-19:


  1. Ambulanta za HIV radi kao i do sada.

  2. Opskrba antiretrovirusnim lijekovima bit će i dalje kontinuirana iz naše Klinike.

  3. Zakazane kontrolne preglede možeš otkazati, a lijekove naručiti telefonom (lijekovi će biti dostavljeni poštom).

  4. Savjeti:

  • opskrbi se dovoljnom količinom lijekova i uvijek imaj uz sebe zalihu antiretrovirusne terapije za barem 30 dana. U slučaju da nemaš dovoljno lijekova molimo telefonski se obrati osoblju HIV ambulante koje će ti osigurati iste

  • redovito se cijepi protiv gripe i pneumokoka

  • u slučaju samoizolacije ili karantene medicinska skrb i psihosocijalna podrška vezana uz HIV infekciju bit će omogućena kroz telefonske i e-mail konzultacije

  • održavaj socijalne kontakte putem telefona, mobilnih aplikacija, socijalnih mreža, online foruma i svih drugih načina socijaliziranja na udaljenost. Socijalni kontakt pomaže nam u očuvanju mentalnog zdravlja i borbi protiv dosade

  • nazovi nas ukoliko kod tebe postoji sumnja na infekciju koronavirusom, u tom slučaju nemoj dolaziti u HIV ambulantu bez prethodnog dogovora. Ne odlazi liječniku ili na hitni prijem bez prethodnog dogovora s nadležnim epidemiologom koji će organizirati odlazak na pregled

  • redovito se informiraj o svemu što trebaš znati o zaštiti od koronavirusa putem mrežne stranice Vlade RH i www.koronavirus.hr.

Kontakt telefon i e-mail:


Mobilna linija HIV ambulante: 091 4012 030

Med. sestre (sr. Ivana, sr. Marica i sr. Željka), tel: 01 2826 206

Liječnici: prof. Begovac i prim. Zekan, tel: 01 2826 227

Psiholozi:

Sanja Belak Škugor
tel: 01 4678 243
mob: 091 4012 575
e-mail: sbelak@bfm.hr

Zoran Radošević
tel: 01 2826 147
mob: 091 4012 543
e-mail: zradosev@bfm.hr

Ivana Benković (EmERGE mobilna aplikacija)
tel: 01 2826 145
mob: 091 4012 661
e-mail: ibenkovic@bfm.hr

Socijalna radnica: Kristina Duvančić, tel: 01 2826 147, mob: 091 4012 583, e-mail: kduvanci@bfm.hr

Podršku možeš dobiti i na pozitivanforum.com (online forum namijenjen i dostupan samo osobama koje žive s HIV-om).


Psihološka, pravna i zdravstvena podrška Iskoraka su ti na raspolaganju za savjete i online konzultacije kako bismo zajedno lakše prebrodili teške trenutke.